استاندارد چیست
استاندارد چیست ؟ استاندارد روشی قابل تکرار، هماهنگ، موافق و مستند برای انجام کاری است. استانداردها حاوی مشخصات فنی یا سایر معیارهای دقیق طراحی شده برای استفاده مداوم به عنوان یک قاعده، راهنما یا تعریف است. آنها به ساده سازی زندگی و افزایش قابلیت اطمینان و اثربخشی بسیاری از کالاها و خدمات مورد استفاده ما کمک می کنند.
استانداردها از کار جمعی متخصصان در یک زمینه حاصل می شود و در زمان تدوین استانداردها اتفاق نظر ایجاد می کنند. از آنجا که استانداردها در صحنه بین الملل بر اساس یک توافق و ذی نفعان گسترده ایجاد می شود، آنها نمایانگر آنچه می توان توافق کرد، هستند. بنابراین استاندارد منتشر شده تلفیقی است از آنچه گروه آماده انتشار دارد.
در ادامه با سیستم فرتاک همراه باشید.
فهرست محتوا
استاندارد ISO چیست؟
مقاله استاندارد چیست توسط گروه مهندسین هوداک سیستم فرتاک برای استفاده عموم تهیه و تدوین شده است. بنابراین در مقاله استاندارد چیست به استاندارد بین المللی ISO و استاندارد دیگر کشور ها پرداخته می شود. استانداردها لزوماً نباید توسط نهادهای استاندارد، مانند ISO یا IEC تدوین شوند. هر سازمانی می تواند استانداردهای استفاده داخلی یا خارجی را تعیین کند.
استانداردهای ISO به طور بین المللی توسط کارشناسان توافق می شود، استاندارد ISO را به عنوان فرمولی در نظر بگیرید که بهترین روش انجام کاری را توصیف می کند. استاندارد ایزو می تواند در مورد ساخت یک محصول، مدیریت فرآیند، ارائه خدمات یا تأمین مواد باشد. استانداردها طیف گسترده ای از فعالیت ها را پوشش می دهند.
استاندارد ها چگونه کار می کنند:
رعایت استانداردها داوطلبانه است، مگر اینکه آنها یکی از الزامات قانون یا مقررات باشند، یا به عنوان بخشی از یک قرارداد رسمی گنجانده شوند. برای افزایش تجارت جهانی و سازگاری محصولات و خدمات، مهم است که هر زمان ممکن باشد، استانداردها در سطح جهان هماهنگ شوند تا اطمینان حاصل کنند که واقعاً فرامرزی هستند.
بار ها در شبکه های مدیا شنیده یا گوش کرده ایم که، استاندارد علامت مرغوبیت کالا، اجناس یا خدمات می باشد. بنابراین محصولات یا خدماتی که دارای علامت استاندارد نیستند به هیچ عنوان مناسب نیستند. استاندارد ممکن است توسط یک سازمان دولتی همانند سازمان استاندارد ایران تدوین گردد، استاندارد بین المللی به نام سازمان استاندارد ISO می باشد.
استاندارد چیست و چه کاربردهایی دارد؟
استاندارد چیست، استانداردها روش مهمی در حمایت از مصرف کنندگان است. در حالی که حمایت از مشتری اغلب از طریق سیاست های دولت یا سازمان های حمایت از حقوق مصرف کننده قابل مشاهده است، استانداردها یک محیط محافظتی اضافی را ایجاد می کنند که در پس تصور اکثر مصرف کنندگان قرار دارد.
در جوامع روستایی در کشورهای در حال توسعه، مصرف کنندگان عموماً مقایسه ویژگی ها و انتخاب تأمین کنندگان یا محصولات خود از اینترنت را ندارند. بنابراین اطمینان از این که هر کالایی یا خدماتی ارائه می شود برای هدف مناسب، ایمن و دارای ارزش است، بر عهده استاندارد ها است. جنبه مهم تدوین و بررسی استاندارد محصولات تایید ایمن و با دوام بودن محصولات یا خدمات می باشد.
مفهوم استاندارد چیست؟
استاندارد چیست : شعار سال 1400 شمسی (تولید، پشتیبانی، مانع زدایی ها) اعلام شده. استاندارد پشتیبان تولید و حامی مصرف کننده است. رئیس سازمان ملی استاندارد ایران غلامرضا شریعتی اظهار داشت، بر مبنای فرمایش مقام معظم رهبری در آغاز سال 1400 شمسی حمایت از تولید با رفع موانع و پشتیبانی تحقق میابد.
حفظ سلامت و ایمنی مهمترین هدف تدوین استاندارد توسط سازمان ملی استاندارد ایران و استاندارد بین المللی ایزو می باشد. به طور کلی مفهوم استاندارد یعنی ایمن سازی خدمات و تولیدات برای مصرف کنندگان و کمک به سازمان های خدماتی و کارخانجات تولیدی برای حضور بهتر در بازار داخلی و بین المللی.
اهمیت علامت استاندارد چیست؟
نشان استاندارد بر پایه گستردگی دامنه تحت پوشش شامل : کارخانه ای، شرکتی، جامعه، ملی و منطقه ای توسط سازمان های استاندارد ملی یا بین المللی صادر می گردد. نشان استاندارد بین جوامع مختلف متفاوت می باشد مثلا نشان استاندارد ایران به شکل دو فلش رو به بالا و رو به پایین توسط مشهور ترین گرافیست ایرانی مرحوم مرتضی ممیز طراحی شده است. علامت استاندارد بین المللی، نشان استاندارد ISO می باشد که اختصار کلمه International Organization for Standard وسط کره زمین طراحی شده است.
اهمیت علامت استاندارد برای کالا، محصول یا خدمات برای استفاده مصرف کننده بسیار مهم بوده، بلحاظ اینکه اطمینان خاطر می دهد به مصرف کننده که کالا ایمن و قابل اطمینان می باشد.
فواید استاندارد چیست؟
استاندارد کردن محصولات دارای فواید بسیاری برای مصرف کننده و تولید کننده می باشد، فوایدی که نصیب مصرف کننده می شود شامل :
مرغوبیت محصول و اطمینان خاطر از لحاظ دوام ایمنی و کارایی، سهولت در استفاده و سفارش محصول، پرداخت هزینه کمتر، دسترسی آسان به قطعات و وسایل قابل تعویض در صورت نیاز.
فوایدی که نصیب تولید کننده می شود شامل:
کاهش تنوع، افزایش سطح تولید، صرفه جویی در مصرف مواد انرژی و نیروی انسانی، تقلیل ضایعات، بهبود کیفیت فرآورده، تسهیل و امور انبار داری و حمل و نقل و در نهایت کسترش بازرگانی داخلی و بین المللی.
انواع استاندارد داخلی:
استاندارد چیست : نشان استاندارد ایران به دو مجموعه استاندارد اجباری و استاندارد تشویقی بنا شده است. استاندارد اجباری طبق قانون جمهوری اسلامی ایران، اجرای استاندارد کالا ها و آئین کاری را که از لحاظ ایمنی و سلامت عمومی ضرورت داشته، اجباری نماید. استاندارد اجباری توسط موسسه استاندارد نظارت و اجرای صحیح استاندارد در دستور کار می باشد.
استاندارد تشویقی، در مواردي كه توليدكنندگان خود به اهميت و فوايد اجرای استاندارد پی میبرند و آن را ضابطه اصلی توليد كالای خود قرار میدهند. مؤسسه استاندارد با اعمال نظارت بر چنين واحدهايی و كنترل مستمر كيفيت فرآورده آنان اجازه میدهد از علامت استاندارد ايران بر روی محصولات خود استفاده نمايند.
علامت استاندارد ایران از کجا آمده است؟
14 اکتبر (22 مهر ماه) هر سال روز جهانی استاندارد نامگذاری شده است. علامت استاندارد ایران علامتی می باشد که شناخته شده ترین نشان استاندارد کالای ایرانی و علامتی می باشد که بر روی محصولات ایرانی در ج می گردد تا مطمئن باشیم محصول، حداقل های لازم برای مصرف را دارد. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران» نام رسمی ارگانی است که وظیفه تهیه استانداردها را برای کالاهای گوناگون بر عهده دارد و این آرم استاندارد را برای کالاها صادر میکند. نام انگلیسی این سازمان به صورت Instituteof Standard and Industrial Research of Iran است که اگر حروف اول این کلمات را کنار هم بگذاریم به عبارت ISIRI می رسیم.
در سال 1304 شمسی اولین تحرکات جهت تدوین استاندارد ملی با تصویب قانون اوزان و مقیاس ها آغاز گردید. در سال 1339 قانون اجازه تاسیس موسسه استاندارد ایران در شش ماده به توصیب مجلس رسید.
علامت استاندارد ایران چگونه ساخته شده است؟
استاندارد چیست، علامت استاندارد ایران چگونه و توسط چه شخصی طراحی شده است؟ پدر گرافیک نوین ایران طراح علامت استاندارد ایران می باشد. خود مرحوم ممیز، داستان طراحی این علامت را این طور تعریف کرده است: در طراحی نشانه استاندارد توانستم از قلمی استفاده کنم که به خوبی حروف اختصاری ISIRI تبدیل به کلمه ی ایران کند. دوست داشتم کادر فلش مانندی اطراف نوشته را ببندد.
کادری که دو زاویه ی آن کاملاً تیز و دو زاویه ی دیگر منحنی و نرم باشد، تا در نهایت خلاصه، فلش حداکثر و حداقل را که هدف داوری مؤسسه در محصولات است نشان دهد. اما این حد سادگی برای سفارش دهنده کافی نبود؛ با اضافه کردن خطوط بیشتر حالت فلش را نمایان تر کردم.
علامت استاندارد به صورت دو فلش رو به بالا و رو به پایین است و نمایش دهنده ی مفهوم حداقل و حداکثر می باشد. و اصل مسئله استاندارد نیز همین مفهوم است.
انواع استاندارد چیست:
استاندارد ها صرفا مربوط به کالا نمی شوند، بلکه بسیاری از خدمات را شامل می شوند. باید قبول کرد هر کالا و یا هر نوع خدماتی باید در یک چارچوب مشخص ارایه شود و این چارچوب ها را میتوان با استاندارد تعریف کرد. اما انواع استاندارد چیست را می توان تعریف کرد در، استاندارد اروپا (نشان CE)، استاندارد آمریکا (نشان ANSI)، استاندارد بین المللی (نشان ISO)، استاندارد موسسه آلمان (نشان TUV)، استاندارد صنایع غذایی (نشان HALAL).
کشور های دیگر جهان نیز بر حسب استاندارد های تشویقی یا اجباری خود نیز، موسسه استاندارد مربوط به کشور خود را دارند که تماما از استاندارد بین المللی ISO تبعیت می کنند.
نشان CE چیست:
استاندارد چیست، استاندارد اجباری در بسیاری از محصولات تجاری و صنعتی که در منطقه اقتصادی اروپا تولید یا به فروش می رسند، نشان CE یا استاندارد CE دارند. محصولاتی که واجد دریافت CE مارک میشوند، باید از نظر سلامت، امنیت و مضرنبودن برای جسم انسان و طبیعت مورد بررسی قرار گیرند و اگر واجد این شرایط باشند قادر به دریافت علامت CE خواهند بود.
به طور کلی و به عبارت ساده تر نشان CE گویای مطابقت محصول با مقررات جامعه اروپا درخصوص ایمنی، سلامت و حفاظت مصرفکننده و محیطزیست است. هدف اصلی استاندارد CE، مطابقت محصول با الزامات اساسی مقررات جامعه اروپاست و اجازه میدهد که محصولات به طور آزاد در بازار اتحادیه اروپا عرضه شوند.
استاندارد آمریکا چیست:
مؤسسه ملی استاندارد یا ANSI (American NationalStandards Institute) یک موسسه خصوصی غیرانتفاعی است که بر نحوه استانداردهایی که برای محصولات، خدمات، روندها، سیستمها و کار کارمندان صادر میشود، نظارت میکند. یکی دیگر از کارهای این موسسه این است که استانداردهای آمریکا را با استانداردهای جهانی تطبیق میدهد تا از آن ها بهصورت جهانی و در سطحی وسیعتر نیز بتوان استفاده کرد.
کار اصلی این موسسه این است که اعتبار استانداردهای تولید شده بهوسیله نمایندگان موسسات استانداردسازی، آژانسهای دولتی، گروههای مصرفکننده، شرکتها و… را تایید میکند. این استانداردها تضمین میکنند که محصولات دارای عملکرد و ویژگیهای یکسانی هستند تا مصرفکنندگان از محصولاتی با همان مشخصات استفاده کنند و به همان صورت آزمایش شوند.
استاندارد ایزو چیست:
استاندارد چیست، موسسه بینالمللی استانداردسازی (ایزو) یک فدراسیون بینالمللی متشکل از نهادهای ملی استاندارد است. تعداد این نهادها بیش از 140 است که هر یک از آن ها متعلق به یک کشور هستند. ایزو یک سازمان غیردولتی(NGO) است که در سال1947 میلادی تاسیس شد. وظیفه ایزو ارتقای توسعه استانداردسازی و فعالیتهای مربوط به آن در دنیا می باشد.
مجموع فعالیتهای ایزو قراردادهای بینالمللی است که بهعنوان استانداردهای بینالمللی انتشار پیدا میکند. جالب است بدانید سیستمهای مدیریتی ایزو از طریق بیش از 430 هزار سازمان در 158کشور به اجرا درمیآید. حدود 200 استاندارد ایزو بهصورت عمومی در دسترس هستند. بهعنوان مثال استاندارد ایزو9001 استانداردی مربوط به مدیریت کیفیت است.
استاندارد TUV چیست:
یکی از معتبرترین استانداردهای دنیا متعلق به سازمانی است در آلمان که روی سلامتی کالا های صنعتی ارایه شده از جانب شرکت های مختلف نظارت دارد تا استاندارد های ارایه شده برای سلامت انسان و محیط زیست را تامین کنند. سازمان TUV بهعنوان یک مشاور مستقل بر سلامت کارکرد کالا ها یا محصولاتی مانند محصولات کشاورزی، دودزایی وسایل نقلیه، استاندارد ساخت موتور خودروهای سنگین و سبک و تاسیسات انرژی را نظارت دارد.
بسیاری از زیرشاخه های دارنده TÜV میتوانند به عنوان سازمان دهندگان و همچنین گسترش دهندگان مقوله انرژی و مفاهیم وابسته به آن عمل کنند و راهحلهایی برای مشکلات زیستمحیطی ارایه دهند.
استاندارد حلال چیست:
استاندارد چیست، استاندارد حلال مختص کشور های اسلامی و مسلمان جهان من جمله کشور جمهوری اسلامی ایران می باشد. از نام استاندارد حلال مشخص است که کاربرد آن در مواد غذایی به خصوص جهت ذبح اسلامی حیوانات و نوشیدنی های حلال است. در سال 2004 استاندارد غذای حلال تدوین و در سال 2006 بنگاه توسعه صنعت حلال ( HDC) برای هماهنگی و یکپارچه شدن توسعه صنعت حلال مالزی تأسیس شد.
البته در کشورهای اسلامی بهدلیل آنکه اکثریت جمعیت را مسلمانان تشکیل میدهند، طبیعی است که این محصولات غذایی بر طبق شریعت اسلامی حلال باشند، اما برای بسیاری از مسلمانان ساکن کشورهای غیرمسلمان داشتن چنین استانداردی بر روی موادغذایی لازم است.
طرح طبقه بندی استاندارد ها چگونه است:
استاندارد کارخانه ای یا شرکتی استانداردی می باشد که در حوزه کارخانه یا شرکت اعتبار داشته و در آن فعالیت های مختلف شامل: تولید، طراحی، آزمون و خدمات پس از فروش، پرسنل و خط مشی مدیریت مورد توجه قرار می گیرد. استاندارد هایی نظیر ایران خودرو، سایپا، جنرال الکتریک، زیمنس، سامسونگ و… در این حوزه قرار می گیرند.
استاندارد های انجمنی یا صنفی مدارک مکتوبی است که حول یک محور صنعتی، فنی با هدف ایجاد یک زبان واحد بین گروهی تدوین می شود. رشد و توسعه این نوع استاندارد بیشتر در کشور آمریکا بوده که به دلیل کیفیت بالا و تخصصی بودن، اعتبار جهانی پیدا کرده است. برخی مثالها عبارتند از: استانداردهای انجمن آزمون و مواد آمریکا .(ASTM )
استاندارد ملی چیست:
استاندارد چیست، شامل مستندات و مقررات کیفی، تعاریف، روشهای آزمون و … یک کشور در مورد محصولات خود یا محصولاتی است که در آن کشور اجازه فروش پیدا می کنند. این گروه از استانداردها به وسیله سازمان استاندارد آن کشور (موسسه استاندارد ایران) با توجه به شرایط مختلف مانند شرایط اقتصادی، فنی و غیره تهیه می شوند که در تدوین این استاندارد ها تمامی طرفهای ذینفع از قبیل تولید کننده، مصرف کننده، اعضای مراکز علمی و پژوهشی، تجاری، سازمانهای دولتی و امثال آن شرکت دارند. استانداردهای ملی به دو دسته اجباری و تشویقی تقسیم می شوند.
استانداردهای اجباری، در رابطه مستقیم با ایمنی، بهداشت، محیط زیست بوده که اجباری اعلام می شوند. استانداردهای تشویقی، استانداردهایی هستند که تولید کننده با توجه به توان بالای تولید و همچنین علاقمندی و موافقت خود تمایل به اجرای آن دارد.
استاندارد منطقه ای و بین المللی چیست:
عواملی نظیر موفقیت جغرافیایی، فرهنگ، سیاست، واردات و صادرات و امثال آن برخی از کشورهای همسایه را بر آن می دارد تا اشتراکا مبادرت به تدوین استانداردهای منطقه ای (Regional standard) نمایند. برخی از این استانداردها عبارتند از استاندارد اروپا (EN) یا استانداردکشورهای عربی(ASMO).
استاندارد بین المللی جهت ایجاد هماهنگی و نیز گسترش همکاری های جهانی در خصوص فعالیت های اقتصادی، فنی، علمی و تحقیقاتی تدوین می شوند. مهمترین آنها عبارتند از: استاندارد ایزو (ISO) و استاندارد کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک (IEC).
برچسب ها: استاندارد چیست، استاندارد ایران چیست، استاندارد آمریکا چیست، استاندارد اتحادیه اروپا چیست، استاندارد کشور های عربی چیست، انواع استاندارد چیست، اهمیت علامت استاندارد چیست، تعریف استاندارد چیست، استاندارد چیست
مقالات مهم:
استاندارد روشی قابل تکرار، هماهنگ، موافق و مستند برای انجام کاری است. استانداردها حاوی مشخصات فنی یا سایر معیارهای دقیق طراحی شده برای استفاده مداوم به عنوان یک قاعده، راهنما یا تعریف است. آنها به ساده سازی زندگی و افزایش قابلیت اطمینان و اثربخشی بسیاری از کالاها و خدمات مورد استفاده ما کمک می کنند.
پدر گرافیک نوین ایران طراح علامت استاندارد ایران می باشد. خود مرحوم ممیز، داستان طراحی این علامت را این طور تعریف کرده است: در طراحی نشانه استاندارد توانستم از قلمی استفاده کنم که به خوبی حروف اختصاری ISIRI تبدیل به کلمه ی ایران کند.
محتوای جامع و مفیدی بود.
عالی بود ممنون