استاندارد سازی چیست؟

استانداردسازی چیست؟ استانداردسازی چارچوبی از توافقات است که همه طرف های مرتبط در یک صنعت یا سازمان باید به آن پایبند باشند تا اطمینان حاصل شود که تمام فرآیندهای مرتبط با ایجاد یک کالا یا عملکرد یک خدمات در چارچوب دستورالعمل های تعیین شده انجام می شود.

استاندارد سازی چیست؟ - Standardization – مطالعه در 10 دقیقه

ما توسط این مقاله به موضوع استاندارد سازی و انواع سازمان استاندارد را مکتوب کرده ایم. جهت اطلاع از استاندارد سازی و مزایای آن به ادامه مقاله توجه کنید.

فهرست محتوا

علامت استاندارد ایران

استاندارد چیست؟

در اصل، استاندارد روشی توافق شده برای انجام کاری است. این می تواند در مورد ساخت یک محصول، مدیریت یک فرآیند، ارائه خدمات یا تامین مواد باشد. استانداردها می توانند طیف وسیعی از فعالیت هایی را که توسط سازمان ها انجام می شود و توسط مشتریان استفاده می شود پوشش دهند.

استانداردها خرد مستحکم افرادی با تخصص در موضوع خود هستند و نیازهای سازمان هایی را که نمایندگی می کنند. افرادی مانند تولید کنندگان، فروشندگان، خریداران، مشتریان، انجمن های تجاری، کاربران یا تنظیم کننده ها را می شناسند.

استانداردها دانش هستند. آنها ابزار قدرتمندی هستند که می توانند به نوآوری و افزایش بهره وری کمک کنند. آنها می توانند سازمان ها را موفق تر و زندگی روزمره مردم را آسان تر، ایمن تر و سالم تر کنند.

استاندارد سازی چیست؟

استانداردسازی فرآیند توسعه، ترویج و احتمالاً الزام فناوری‌ها و فرآیندهای مبتنی بر استاندارد و سازگار در یک صنعت است. استانداردهای فناوری بر تضمین کیفیت، ثبات، سازگاری، قابلیت همکاری و ایمنی تمرکز دارند.استانداردسازی شامل عادی سازی رویکردهای سفارشی شده قبلی یا متفاوت به فرآیندها و فناوری است.

این قوانین، فرآیندها، راهنمایی‌ها، الگوها، آمار و سایر داده‌ها را برای ایجاد و اعمال کیفیت و انطباق ثابت در نحوه انجام فعالیت‌های خاص در یک محیط فراهم می‌کند. استانداردها تقریباً با تمام فناوری ها استفاده می شوند. آنها اطمینان حاصل می کنند که همه بازیگران یک صنعت محصولات و خدمات می سازند و فعالیت ها را به طور مداوم و مطابق با قوانین و دستورالعمل های خاص انجام می دهند.

استانداردها به فناوری اجازه می دهند که یکپارچه کار کند و اعتماد ایجاد کند تا بازارها بتوانند به راحتی کار کنند. آنها:

  • ارائه یک زبان مشترک برای سنجش و ارزیابی عملکرد،
  • قابلیت همکاری اجزای ساخته شده توسط شرکت های مختلف را ممکن می کند و
  • با تضمین ایمنی، دوام و برابری بازار از مصرف کنندگان محافظت کنید.

استانداردها برای چه مواردی استفاده می شوند؟

استانداردها طیف گسترده ای از موضوعات را از ساخت و ساز تا فناوری نانو، از مدیریت انرژی گرفته تا سلامت و ایمنی، از توپ کریکت تا تیرک دروازه را پوشش می دهند. آنها می توانند بسیار خاص، مانند نوع خاصی از محصول، یا عمومی مانند شیوه های مدیریت باشند.

هدف یک استاندارد این است که یک مبنای قابل اعتماد برای افراد به اشتراک بگذارد تا انتظارات یکسانی در مورد یک محصول یا خدمات داشته باشند. این کمک می کند تا:

  • تجارت را تسهیل کند
  • چارچوبی برای دستیابی به اقتصاد، کارایی و قابلیت همکاری فراهم می کند
  • افزایش حمایت و اعتماد مصرف کننده

سازمان ها ممکن است از:

اخذ-گواهینامه-ایزو-27001

نمونه هایی از سازمان های استاندارد فناوری

سازمان‌های استاندارد استانداردسازی را ترویج می‌کنند و استانداردهای رسمی را – که به عنوان استانداردهای قانونی شناخته می‌شوند – برای برنامه‌ها و رابط‌های سیستم تأیید می‌کنند. برخی از سازمان های مهم استاندارد فناوری شامل موارد زیر است:

  • موسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI) از توسعه استانداردهای فناوری ایالات متحده پشتیبانی می کند. ANSI کار گروه های مختلف صنعتی را هماهنگ و نظارت می کند.
  • موسسه مهندسین برق و الکترونیک (IEEE) توسعه استانداردهای الکتروتکنولوژی و علوم مرتبط را ترویج می کند. استانداردهای IEEE اغلب به استانداردهای ملی و بین المللی تبدیل می شوند.
  • اتحادیه بین المللی مخابرات استانداردهایی را برای اتصال شبکه ها و استانداردهای مخابراتی ایجاد می کند.
  • کارگروه مهندسی اینترنت (IETF) یک سازمان استاندارد باز است که هیئت معماری اینترنت جامعه اینترنت بر آن نظارت دارد. IETF پروتکل های عملیاتی اینترنت را تعریف می کند.
  • موسسه ملی استاندارد و فناوری (NIST) نوآوری های تکنولوژیکی را ترویج می کند. کار NIST (1) امنیت را در مهندسی، فناوری اطلاعات، علوم نانومقیاس، تحقیقات نوترون، اندازه‌گیری مواد و اندازه‌گیری فیزیکی افزایش می‌دهد.
  • سازمان بین المللی استاندارد (ISO) هر ساله صدها استاندارد را توسعه، صادر، به روز رسانی و حذف می کند. استانداردهای ایزو در تمام جنبه های فناوری استفاده می شود. آنها پایه های ابتکارات مهم را در طیف وسیعی از زمینه ها از جمله امنیت، مدیریت ریسک، مدیریت حوادث، تداوم کسب و کار و انعطاف پذیری فراهم می کنند.

هدف استانداردسازی چیست؟

هدف استانداردسازی تضمین یکنواختی رویه‌های خاص در صنعت است. استانداردسازی بر فرآیند ایجاد محصول، عملیات کسب‌وکارها، فناوری در حال استفاده و چگونگی ایجاد یا انجام فرآیندهای اجباری خاص تمرکز دارد.

یکی از نمونه های استانداردسازی، اصول پذیرفته شده حسابداری (GAAP) است که شرکت ها باید هنگام تهیه یا گزارش صورت های مالی سالانه خود از آن پیروی کنند. آنها یکنواختی را در نحوه تهیه گزارش های مالی تضمین می کنند و وضوح اطلاعات مالی ارائه شده به عموم را بهبود می بخشند.

استانداردسازی فرآیندهای کسب و کار

رایج ترین شکل استانداردسازی در حوزه فرآیندهای تجاری است. به طور معمول، شرکت‌هایی که حضور جهانی دارند یا حق امتیاز دارند، از مستندات فرآیند دقیق استفاده می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که کیفیت محصول یا خدمات آنها بدون توجه به موقعیت جغرافیایی که مشتری از آن بازدید می‌کند، یکسان است.

مشاغل تولیدی

کسب‌وکارهایی که در زمینه تولید فعالیت می‌کنند اغلب توافق‌نامه‌های چارچوبی تشکیل می‌دهند که تضمین می‌کند محصولاتی که تولید می‌کنند دارای مشخصات مشابه با سایر مشاغل در صنعت هستند. استانداردسازی ممکن است محصولات فروخته شده در یک مکان جغرافیایی یا در عرصه جهانی را پوشش دهد.

به عنوان مثال، تولید کنندگان تلویزیون های ال ای دی و ال سی دی از قوانین استانداردسازی محصول خاصی پیروی می کنند که تضمین می کند محصولات فروخته شده در بازار دارای ویژگی های مشابه هستند. استانداردها مشخصاتی مانند وضوح و اندازه صفحه نمایش، ورودی ها (درگاه HDMI، پورت های USB، و غیره)، اتصال به اینترنت و غیره را پوشش می دهند. استانداردها به طور مستمر تغییر می کنند تا پیشرفت های فناوری را منعکس کنند.

استانداردسازی در بین مشاغل تولیدی تضمین می کند که مشتریان بدون توجه به سازنده یا موقعیت جغرافیایی فروشگاهی که مشتریان از آن خرید می کنند، محصولات مشابهی را دریافت می کنند.

بازاریابی محصول

استاندارد کردن محصولاتی که در ایالت ها، کشورها یا قاره های مختلف در دسترس هستند، تضمین می کند که مشتریان همان محصول یا خدمات را بدون توجه به جایی که آن را خریداری می کنند، دریافت می کنند. این امر در مورد برندهای بزرگی که مشتریان از قبل با آنها بسیار آشنا هستند، صدق می کند، جایی که هر تغییری در محصول احتمالاً بلافاصله متوجه می شود. یکی از نمونه‌های شرکتی که از این شکل استانداردسازی استفاده می‌کند، کوکاکولا است.

شرکت‌هایی که در سطح جهانی فعالیت می‌کنند، تبلیغات خود را استاندارد می‌کنند و یک طرح یکنواخت را در بازارهای مختلف به عنوان راهی برای تقویت تصویر برند خود در بین مخاطبان جهانی خود حفظ می‌کنند. طرح و طرح رنگی یکسان حتی زمانی که بسته بندی محصول به زبان دیگری ارائه می شود، اعمال می شود.

استاندارد سازی تجارت

استانداردسازی در صنعت تجارت توسط بورس هایی که اوراق بهادار در آنها معامله می شود تنظیم می شود. این امر نقدینگی بیشتری را برای سرمایه گذاران فراهم می کند. همچنین روند معاملات را برای همه سرمایه گذاران یکسان می کند.

به عنوان مثال، استانداردسازی در بازارهای اختیار معامله به این معنی است که صرافی ها استانداردهایی را به عنوان راهی برای ایجاد حداقل پایه های تجاری برای قراردادها تعیین می کنند. در معاملات اختیار معامله، هر قرارداد اختیاری که سرمایه گذار دارد، نشان دهنده 100 سهم از سهام پایه است.

در بازار معاملات آتی، اندازه قرارداد آتی به نوع دارایی مورد معامله بستگی دارد. قراردادهای آتی در انواع مختلفی از دارایی ها مانند کالاها، ارزها و شاخص های بورس اوراق بهادار در دسترس هستند.

استاندارد ایزو رضایت مشتری چیست؟, ISO 10002 و ISO 10004

مزایای استانداردسازی چیست؟

استانداردسازی تضمین می‌کند که فرآیندها و فناوری‌های کسب‌وکار سازگار و قابل تکرار هستند. فقدان استانداردسازی می تواند رشد یک فناوری یا صنعت را کند کند زیرا مشتریان بالقوه در تعهد به رویکردها و قالب های رقیب تردید دارند.

استانداردهای فرآیند و محصول از منظر حاکمیت، مدیریت ریسک و انطباق مهم هستند. پایبندی به استانداردها با به حداقل رساندن احتمال عدم کارکرد دستگاه ها با یکدیگر، حکمرانی را تسهیل می کند و خطرات را کاهش می دهد. همچنین مبنایی را برای انطباق فراهم می‌کند، موضوعی که حسابرسی بسیار مهم است.

برخی از مزایای استانداردسازی شامل موارد زیر است:

شرکت ها

هنگامی که شرکت های رقیب محصولات و خدمات خود را استاندارد می کنند، رقابت از سیستم های یکپارچه به اجزای جداگانه تغییر می کند. این بدان معنی است که شرکت هایی که نقطه فروش اصلی آنها سیستم یکپارچه است باید استراتژی را تغییر دهند تا بر اجزای منفرد سیستم تمرکز کنند.

شرکت‌ها می‌توانند با فروش اجزا یا زیرسیستم‌های سیستم یکپارچه به سایر کسب‌وکارها که با مدل کسب‌وکار آنها سازگار است، مزیت رقابتی ایجاد کنند.

مصرف کنندگان

یکی از مزایایی که مصرف کنندگان از استانداردسازی به دست می آورند، افزایش سازگاری و قابلیت همکاری بین محصولات است. به عنوان مثال، هنگامی که ابزارها و خدمات ارتباطی استاندارد می شوند، مصرف کنندگان می توانند اطلاعات را بین تعداد زیادی از افراد که توسط یک سرویس یا محصول خاص محدود نشده اند به اشتراک بگذارند.

همچنین، مصرف‌کنندگان می‌توانند اجزای یک سیستم را به گونه‌ای مطابقت دهند که با ترجیحات خاص آنها مطابقت داشته باشد. با این حال، استانداردسازی همچنین می تواند بر مصرف کنندگان تأثیر منفی بگذارد. برای یکی، به این معنی است که گزینه ها برای مصرف کنندگان محدود خواهد بود. همچنین، استانداردسازی ممکن است تولیدکنندگان را از ارائه ارزش بیشتر به مصرف کنندگان نسبت به رقبای خود محدود کند، زیرا آنها توسط استانداردها محدود شده اند.

فن آوری

تأثیر استانداردسازی بر فناوری مختلط است و ممکن است نتایج مثبت و منفی به همراه داشته باشد. اثر مثبت استانداردسازی این است که می‌تواند به حذف فناوری‌های ناسازگار در بازار که رشد فناوری را کند می‌کنند، کمک کند. افزایش جذب فناوری استاندارد شده وجود خواهد داشت که باعث رشد صنعت فناوری خواهد شد. یک مثال آشنا از فناوری استاندارد شده، برنامه های نرم افزاری است که با سیستم عامل ویندوز سازگار هستند.

از جنبه منفی، استانداردسازی فناوری کیفیت نوآورانه فناوری‌های جدید و موجود را محدود می‌کند و ممکن است رقابت را کاهش دهد.

پرسش های متداول

در اصل، استاندارد روشی توافق شده برای انجام کاری است. این می تواند در مورد ساخت یک محصول، مدیریت یک فرآیند، ارائه خدمات یا تامین مواد باشد. استانداردها می توانند طیف وسیعی از فعالیت هایی را که توسط سازمان ها انجام می شود و توسط مشتریان استفاده می شود پوشش دهند.

استانداردسازی چارچوبی از توافقات است که همه طرف های مرتبط در یک صنعت یا سازمان باید به آن پایبند باشند تا اطمینان حاصل شود که تمام فرآیندهای مرتبط با ایجاد یک کالا یا عملکرد یک خدمات در چارچوب دستورالعمل های تعیین شده انجام می شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button