استاندارد حلال

استاندارد مواد غذایی

نمونه گواهینامه

گواهینامه حلال (HALAL)

گواهینامه حلال (HALAL)، این سندی است که توسط مقامات کشورهای مسلمان صادر کننده محصولات عذایی تدوین و منتشر شده است. چنانچه محصول غذایی، دارویی حتی نوشیدنی در کشورهای مسلمان درخواست ورود یا خروج را داشته باشد باید، بر اساس الزامات و مقررات تدوین شده کشور اسلامی تولید یا بسته بندی شده باشد.

گواهینامه حلال (HALAL)، دستورالعمل های عملی برای صنایع غذایی در مورد تهیه و مدیریت فرآیند غذای حلال، از شروع انتخاب مواد اولیه تا فعالیت های توزیع و بازاریابی را برای صنایع غذایی تجویز می کند.

کلمه حلال در لغت به معنای مجاز است، لذا محصولات غذایی حرام مخالف حلال بوده و ممنوع هستند. برای مصرف کنندگان مسلمان مهم است که از وضعیت حلال برخی محصولات غذایی اطمینان حاصل کنند، تا اطمینان حاصل شود که غذاها از نظر رژیم غذایی مطابقت دارند و مصرف آنها مانعی ندارد.

مقاله گواهینامه حلال (HALAL) توسط گروه مهندسین هوداک سیستم فرتاک برای اطلاعات متقاضیان از استاندارد حلال می باشد. بنابراین در مقالات ستون کناری در مورد اخذ گواهینامه حلال (HALAL)، روند اخذ گواهینامه حلال (HALAL)، هزینه اخذ گواهینامه حلال (HALAL) همچنین شرایط دریافت گواهینامه حلال بیشتر توضیح می دهیم.

تاریخچه گواهینامه حلال (HALAL):

اصطلاح حلال به ویژه با قوانین رژیم اسلامی و به ویژه گوشتی که مطابق با آن الزامات فرآوری و تهیه می شود، مرتبط است. حلال به فرآورده های غذایی گفته می شود که طبق قوانین و مقررات رژیم غذایی اسلامی تهیه می شود که مجاز، حلال و تمیز را تعیین می کند. کلمه حلال در لغت به معنای مجاز است. لذا محصولات غذایی حرام مخالف حلال بوده و ممنوع هستند. برای مصرف کنندگان مسلمان مهم است که از وضعیت حلال برخی محصولات غذایی اطمینان حاصل کنند، تا اطمینان حاصل شود که غذاها از نظر رژیم غذایی مطابقت دارند و مصرف آنها مانعی ندارد.

حلال یک کلمه عربی است که در انگلیسی به مجاز ترجمه می شود. در قرآن كلمه حلال با حرام در تضاد است. واژه های حلال و حرام اصطلاحات رایجی است که در قرآن برای تعیین دسته های حلال یا مجاز و حرام یا غیر مجاز به کار رفته است.

برای درک معنی و مفاهیم صدور گواهینامه حلال (HALAL)، درک مفهوم حلال مهم است. این مفهومی است که مجموعه ای از اعمال مجاز را در دین مبین اسلام پوشش می دهد و اگرچه این اصطلاح شامل همه اعمال است، اما معمولاً با غذایی همراه است که طبق شرع یا قوانین اسلامی قابل قبول باشد.

تاریخ تدوین استاندارد حلال:

در بین کشور های اسلامی، کشور مالزی پیشگام مبحث غذای حلال می باشد. سال 1997 میلادی برای اولین بار در سطح کشورهای اسلامی بحث غذای حلال مطرح و سال 2004 میلادی با ورود دیگر کشورهای مسلمان همانند ایران گسترش پیدا کرد. متاسفانه استاندارد حلال تهیه شده در سطح بین الملل بر اساس مشترکات قوانین شریعت اسلامی همان کشور تهیه و تدوین می شود. لذا همچنان کشورهای مسلمان به یکپارچگی بابت تدوین کلی استاندارد حلال نرسیده. مثلا در کشوری همانند مالزی شرایط و قوانین استاندارد حلال بر اساس مذهب شافعی تدوین و در کشوری همانند ایران الزامات حلال بر اساس مذهب شیعه تعریف می گردد.

 گواهینامه حلال (HALAL) به عنوان معیاری از کیفیت غذای سالم در سطح بین الملل عاملی جهت توسعه مبادلات محصولات صنایع غذایی در بین کشور های اسلامی و غیر اسلامی می باشد. رعایت الزامات استاندارد حلال و اخذ گواهینامه حلال (HALAL) به ویژه جهت صادرات محصول به کشور های اسلامی و مصرف جوامع مسلمان ضروری است.

لذا پیرو موضوع فوق مرکز تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران از سال 1394 شمسی به طور قطع تشکیل شد. وظیفه سازمان حلال ایران آموزش، پژوهش و بررسی سلامت محصولات غذایی، بررسی حلال بودن کالا و خدمات، انجام پژوهش های کاربردی و در نهایت صدور گواهینامه حلال (HALAL) می باشد.

اطلاعات در مورد سازمان حلال ایران:

مرکز تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران به استناد قانون تشکیل دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی مصوب سال 1367 شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین ماده 20  قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب سال شمسی 1389، از سال 1394 به صورت قطعی  تشکیل شده.

 وظیفه و تعهدات سازمان حلال ایران در زمینه آموزش، پژوهش و بررسی سلامت و حلیت کالاها وخدمات، انجام پژوهش های کاربردی و بنیادی و صدور تاییدیه و گواهی اقدام می باشد. سازمان حلال ایران به منظور پیروی از یک سیستم مدیریت کیفیت جامع در مجموعه خود اقدام به پیاده سازی الزامات نظام مدیریت کیفیت مبتنی بر استاندارد بین المللی ایزو 9001 نموده است.

در راستای ایجاد سیستم مدیریت کیفیت و حفظ و استمرار آن، این مرکز می کوشد تا با برقراری الزامات استاندارد بین المللی ISO 9001:2015 نسبت به هدف گذاری مناسب و تشریح فرایندهای کاری اقدام نموده، شرایط مرکز را ارزیابی و نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کرده و پس از تجزیه و تحلیل، فرصت های بهبود را مشخص و اقدامات لازم جهت بهینه نمودن فرایندها، رفع موانع و چالش های احتمالی و بازنگری اهداف خود اقدام کند.

 

حوزه محصولات غذایی:

دستورالعمل استاندارد حلال فقط شامل مواردی همچون ذبح اسلامی حیوانات نمی باشد، به طور کلی بازار بین المللی HALAL در غذا متوقف نشده و طی سالیان اخیر به حوزه های دیگر گرایش پیدا کرده است. در حال حاضر استاندارد حلال فقط توسط 57 کشور اسلامی و در قالب همکاری اسلامی (OIC) بررسی و تدوین شده. بنابراین اتحادیه OIC از سال 2014 به بعد تصمیم گرفت با توجه به تقاضای بین المللی و در پاسخ به تقاضای بازار جهانی در به دست آمدن استاندارد جهانی حلال همچنین ورود و خروج در بازار های بین المللی طی حوزه های دیگری وارد شود.

استاندارد جهانی حلال در تلاش است که در حوزه های ( غذای حلال، داروی حلال، مواد بهداشتی حلال، مواد آرایشی حلال، گردشگری حلال، خدمات ملی حلال همانند بانکداری، ترانزیت حلال، پوشاک حلال و خدمات جانبی حلال) استاندارد های مرتبط تدوین و منتشر نماید.

گواهینامه حلال (HALAL) برای کشور های غیر مسلمان:

ورود کشور های غیر مسلمان به غذای حلال روز به روز در حال افزایش است. در حاضر حاضر کشورهای پیشرفته ای همانند آمریکا، انگلیس، آلمان، ایرلند و … درخواست ورود غذای حلال را در منطقه اقتصادی خود دارند. استاندارد حلال در سطح جهانی در حال توسعه است به صورتیکه، کشور های غیر مسلمان علاقمندی خود را به محصولات غذایی حلال تا 60 در صد افزایش داده و اینگونه محصولات بین 15 تا 30 درصد بیشتر ارزش گذاری می شوند.

براساس تحقیقات به عمل مده حدود 61 درصد از مدارس آلمان گوشت خوک را از برنامه غذایی مدارس خود خذف کرده و گوشت حلال را جایگزین کرده اند. بنابراین حدود 12 درصد از مدارس مخصوصا در مناطق مسلمان نشین آلمان محصولات غذایی حلال را جایگزین کرده اند.

نشان حلال یک نوع نشان کیفیت است که، کشور های اسلامی سعی دارند نشان حلال را در همه کشور ها بر اساس استاندارد جهانی مصوب اکتبر 2010 میلادی در استانبول ترکیه به یک نشان واحد تبدیل نمایند.

بازار محصولات غذایی حلال در اروپا دارای ارزشی معادل یکصد میلیارد دلار تخمیتن زده می شود، که از این میزان سهم عمده ای از محصولات شامل:

گوشت، غذای بسته بندی شده، خشکبار و نوشیدنی های حلال می باشد. رشد صنعت غذای حلال باعث شده بسیاری از تولید کنندگان صنایع غذایی اروپا توجه جدی به تولید و بسته بندی غذای حلال داشته باشند.

بنابراین صادر کنندگان محصولات غذایی به دیگر کشور ها مخصوصا کشور های اروپایی باید اقدام به اخذ گواهینامه حلال (HALAL) برای محصولات خود نمایند.

گواهینامه-حلال
مزایای اخذ گواهینامه حلال (HALAL):

آیا به دنبال صادرات محصولات غذایی خود به کشورهای دیگر هستید؟ اگر بله ، پس شما به گواهینامه حلال (HALAL) احتیاج دارید. اخذ گواهینامه حلال (HALAL) می تواند به مصرف کننده در مورد مواد تشکیل دهنده، روند تولید و ایمن بودن محصول غذایی اطمینان داشته باشد.

اخذ گواهینامه حلال (HALAL) این امکان را برای صادر کنندگان  فراهم می کند تا در صادرات محصولات بر اساس نیاز بازار به اطمینان از ایمنی مواد غذایی انجام شود. با کمک گواهی حلال می توانید فروش کسب و کار را بهبود بخشیده و به هدف تجاری خود برسید. این گواهی به مشتریان اطمینان می دهد که محصول ارائه شده بهداشتی، سالم و همچنین روال حلال است. گواهینامه حلال (HALAL) این امکان را به مردم می دهد تا محصولات غذایی با کیفیت بالا خریداری کنند. طبق قوانین اسلامی مسلمانان فقط غذای حلال می خورد، لذا اخذ گواهینامه حلال (HALAL) به بهبود فروش محصول در بازار بین المللی کمک می کند.

حلال در دین مبین اسلام:

قرآن‌کریم در سوره عبس آیه ۲۴ (فَلْیَنظُرِ الْإِنسَانُ إِلَى طَعَامِهِ) آدمی باید به غذایش، خوراکش و به آنچه می خورد توجه داشته باشد که از هر نظر پاک و تمیز، حلال، مباح و قابل خوردن باشد و از نظر بهداشت و سلامتی بایستی دقت کافی مبذول دارد. بنابراین هرآنچه می‌خورد سالم باشد و چه از نظر ظاهر و چه از نظر باطن آلوده نباشد. حق کسی را نخورد و توجه داشته باشد که چه می‌خورد و به اندازه کافی بخورد و آیا آنچه می‌خورد، خوردنی است؟ و نیز بنگرد که آفرینش چقدر در به وجود آمدن این غذا از عناصر و عوامل مختلف استفاده کرده است و چه نیروهایی به‌کار رفته تا این غذا به‌صورت کنونی درآمده است.

در آیه ۳۱ سوره اعراف آمده است (َا بَنِی آدَمَ خُذُواْ زِینَتَکُمْ عِندَ کُلِّ مَسْجِدٍ وکُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ) ای فرزندان آدم زینت و آرایش خود را نزد هر مسجدی (در هر نمازی) فرا گیرید (بهترین و پاکیزه‌ترین جامه‌های خود را بپوشید) و بخورید و بیاشامید و در خوردن و آشامیدن زیاده‌روی نکنید که خدا آنان را که اسراف و زیاده‌روی می‌کنند دوست ندارد.

در آیه ۱۶۸ سوره بقره آمده است(یَا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُواْ مِمَّا فِی الأَرْضِ حَلاَلاً طَیِّباً وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّیْطَانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُّبِینٌ) ای مردم! از آن‌چه خدا در روی زمین از حلال‌ها و پاکیزه‌ها آفریده، بخورید و از گام‌ها (آثار و نشانه‌ها) شیطان پیروی نکنید.

خداوند متعال در آیه ۱۷۲ سوره بقره در رابطه با غذای حلال فرموده است(یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُلُواْ مِن طَیِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاکُمْ وَاشْکُرُواْ لِلّهِ إِن کُنتُمْ إِیَّاهُ تَعْبُدُونَ» این آیه نیز دستور می‌دهد که از غذاهای پاک و پاکیزه و حلال‌ها و قابل خوردنی‌ها استفاده کنید و شکر نعمت‌های خدا را به‌جای آورید.

استناد به سایت خبرگزاری بین المللی قرآن.

بیشتر بخوانیم:

اخذ گواهینامه GMP

نحوه اخذ گواهینامه ایزو شرکت ها

 

برچسب ها: گواهینامه حلال (HALAL)، گواهی نامه حلال، گواهی نامه HALAL، اخذ گواهی نامه حلال، استاندارد حلال چیست، گواهینامه حلال به چه محصولاتی تعلق می گیرد

Call Now Button