دسته ها

آخرین مطالب

مطالب ISO 14001

استاندارد ایزو

اطلاعات کاربردی

مقالات مرتبط

متن فارسی استاندارد ایزو 14001

متن فارسی استاندارد ایزو 14001

دانلود متن فارسی استاندارد ایزو 14001

متن فارسی استاندارد ایزو 14001 ویرایش 2015 توسط برخی از شرکت ها، سازمان ها و موسسات درخواست می شود. عموماً متقاضیان اخذ گواهینامه ایزو 14001 که نیاز به پیاده سازی الزامات استاندارد ایزو 14001 را دارند درخواست دانلود متن فارسی استاندارد ایزو 14001 به همراه مستندات استاندارد ایزو 14001 را دارند.

مقاله “متن فارسی استاندارد ایزو 14001” توسط تیم فنی شرکت هوداک سیستم فرتاک جهت اطلاع رسانی منتشر شده است. بنابراین متقاضیان با مطالعه این مقاله و مقالات دیگر سایت می توانند به راحتی اقدام به پیاده سازی الزامات استاندارد ایزو 14001 نمایند. جهت دسترسی به مستندات استاندارد ایزو 14001 به صفحه اصلی سایت هوداک سیستم فرتاک “مستندات گواهینامه ها، دسترسی به مستندات” مراجعه نمایید.

ISO 14001:2015 الزامات یک سیستم مدیریت زیست محیطی را مشخص می کند که یک سازمان می تواند برای بهبود عملکرد زیست محیطی خود از آنها استفاده کند. استاندارد ایزو 14001 برای استفاده توسط سازمانی در نظر گرفته شده است که به دنبال مدیریت مسئولیت های زیست محیطی خود به شیوه ای سیستماتیک است که به ستون زیست محیطی پایداری کمک می کند.

متن فارسی استاندارد ایزو 14001 به سازمان کمک می کند تا به نتایج مورد نظر سیستم مدیریت زیست محیطی خود دست یابد، که برای محیط زیست، خود سازمان و طرف های ذینفع ارزش ایجاد می کند. مطابق با خط مشی زیست محیطی سازمان، نتایج مورد نظر یک سیستم مدیریت زیست محیطی عبارتند از:

  • افزایش عملکرد محیطی.
  • انجام تعهدات انطباق.
  • دستیابی به اهداف زیست محیطی.

استاندارد ایزو 14001 برای هر سازمانی، صرف نظر از اندازه، نوع و ماهیت، قابل اجرا است و برای جنبه های زیست محیطی فعالیت ها، محصولات و خدمات آن که سازمان تشخیص می دهد می تواند با در نظر گرفتن چشم انداز چرخه عمر، آن ها را کنترل یا تحت تاثیر قرار دهد، اعمال می شود. ISO 14001:2015 معیارهای عملکرد زیست محیطی خاصی را بیان نمی کند.

ISO 14001:2015 می تواند به طور کامل یا جزئی برای بهبود سیستماتیک مدیریت زیست محیطی مورد استفاده قرار گیرد. با این حال، ادعای انطباق با ISO 14001:2015 قابل قبول نیست مگر اینکه تمام الزامات آن در سیستم مدیریت محیطی سازمان گنجانده شده و بدون استثنا برآورده شود. بنابراین متن فارسی استاندارد ایزو 14001 می تواند در این امر به سازمان ها کمک کند.

این مقاله برگرفته از متن انگلیسی استاندارد ISO 14001:2015 است که توسط سازمان ایزو منتشر شده است. بنابراین بدون دخل و تصرف در متن، شرکت هوداک سیستم فرتاک فقط اقدام به ترجمه متن انگلیسی استاندارد ISO 14001:2015  کرده است. برای دسترسی به متن انگلیسی ایزو 14001 روی لینک کلیک نمایید.

در ادامه به متن فارسی استاندارد ایزو 14001 می پردازیم، پس با ما همراه شوید.

دانلود-متن-فارسی-استاندارد-ایزو-14001

متن فارسی استاندارد ایزو 14001، مقدمه:

0.1 پس زمینه

دستیابی به تعادل بین محیط زیست، جامعه و اقتصاد برای رفع نیازهای حال حاضر بدون به خطر انداختن توانایی نسل های آینده برای برآوردن نیازهایشان ضروری تلقی می شود. توسعه پایدار به عنوان یک هدف با ایجاد تعادل بین سه رکن پایداری محقق می شود.

انتظارات اجتماعی برای توسعه پایدار، شفافیت و پاسخگویی با قوانین سختگیرانه فزاینده، فشارهای فزاینده بر محیط زیست ناشی از آلودگی، استفاده ناکارآمد از منابع، مدیریت نامناسب زباله، تغییرات آب و هوا، تخریب اکوسیستم ها و از دست دادن تنوع زیستی تکامل یافته است.

این امر سازمان ها را بر آن داشته است تا با اجرای سیستم های مدیریت زیست محیطی با هدف کمک به رکن زیست محیطی پایداری، رویکردی سیستماتیک در مدیریت زیست محیطی اتخاذ کنند.

0.2 هدف یک سیستم مدیریت زیست محیطی

هدف از انتشار متن فارسی استاندارد ایزو 14001 ارائه چارچوبی برای سازمان ها جهت حفاظت از محیط زیست و پاسخ به شرایط متغیر محیطی در تعادل با نیازهای اجتماعی یا اقتصادی است. استاندارد ایزو 14001 الزاماتی را مشخص می کند که سازمان را قادر می سازد به نتایج مورد نظری که برای سیستم مدیریت محیطی خود تعیین می کند دست یابد.

یک رویکرد سیستماتیک به مدیریت زیست محیطی می تواند اطلاعاتی را برای مدیریت ارشد برای ایجاد موفقیت در درازمدت فراهم کند و گزینه هایی را برای کمک به توسعه پایدار از طریق:

  • حفاظت از محیط زیست با جلوگیری یا کاهش اثرات نامطلوب زیست محیطی.
  • کاهش اثرات نامطلوب بالقوه شرایط محیطی بر سازمان.
  • کمک به سازمان در انجام تعهدات انطباق.
  • افزایش عملکرد زیست محیطی.
  • کنترل یا تأثیرگذاری بر نحوه طراحی، تولید، توزیع، مصرف و دفع محصولات و خدمات سازمان با استفاده از چشم‌انداز چرخه حیات که می‌تواند از انتقال ناخواسته تأثیرات زیست‌محیطی به جای دیگری در چرخه حیات جلوگیری کند.
  • دستیابی به منافع مالی و عملیاتی که می‌تواند از اجرای جایگزین‌های سازگار با محیط زیست که موقعیت سازمان را در بازار تقویت می‌کند، حاصل شود.
  • انتقال اطلاعات زیست محیطی به طرف های ذینفع مربوطه.

استاندارد بین المللی ISO 14001:2015، مانند سایر استانداردهای بین المللی، برای افزایش یا تغییر الزامات قانونی یک سازمان در نظر گرفته نشده است.

0.3 عوامل موفقیت

موفقیت یک سیستم مدیریت زیست محیطی به تعهد تمامی سطوح و عملکردهای سازمان به رهبری مدیریت ارشد بستگی دارد. سازمان ‌ها می‌توانند از فرصت‌ ها برای جلوگیری یا کاهش اثرات نامطلوب زیست ‌محیطی و افزایش اثرات زیست‌ محیطی مفید، به‌ ویژه آن‌ هایی که پیامدهای استراتژیک و رقابتی دارند، استفاده کنند.

مدیریت عالی می‌تواند با ادغام مدیریت زیست‌ محیطی در فرآیندهای تجاری سازمان، جهت‌ گیری استراتژیک و تصمیم ‌گیری، همسو کردن آن ‌ها با سایر اولویت‌ های تجاری و گنجاندن حاکمیت زیست ‌محیطی در سیستم مدیریت کلی، خطرات و فرصت ‌های خود را به طور موثر برطرف کند. نشان دادن اجرای موفقیت ‌آمیز این استاندارد بین‌المللی می‌تواند برای اطمینان به طرف‌ های ذینفع از وجود یک سیستم مدیریت زیست محیطی موثر استفاده شود.

با این حال، استقرار الزامات استاندارد ایزو 14001 به خودی خود نتایج مطلوب زیست محیطی را تضمین نمی کند. کاربرد این استاندارد بین‌المللی می‌تواند از سازمانی به سازمان دیگر با توجه به بافت سازمان متفاوت باشد. دو سازمان می توانند فعالیت های مشابهی را انجام دهند اما می توانند تعهدات انطباق، تعهدات در خط مشی زیست محیطی، فناوری های زیست محیطی و اهداف عملکرد زیست محیطی متفاوتی داشته باشند، اما هر دو می توانند با الزامات این استاندارد بین المللی مطابقت داشته باشند.

سطح جزئیات و پیچیدگی سیستم مدیریت زیست محیطی بسته به بافت سازمان، دامنه سیستم مدیریت زیست محیطی آن، تعهدات مربوط به رعایت آن، و ماهیت فعالیت ها، محصولات و خدمات آن، از جمله جنبه های زیست محیطی آن و مرتبط با آن متفاوت خواهد بود.

0.4 مدل Plan-Do-Check-Act

اساس رویکرد زیربنایی یک سیستم مدیریت زیست محیطی بر مفهوم Plan-Do-Check-Act (PDCA) بنا شده است. مدل PDCA یک فرآیند تکراری را ارائه می دهد که توسط سازمان ها برای دستیابی به بهبود مستمر استفاده می شود. می توان آن را برای یک سیستم مدیریت زیست محیطی و برای هر یک از عناصر جداگانه آن اعمال کرد. به طور خلاصه می توان آن را به شرح زیر توصیف کرد.

  • برنامه ریزی (Plan): ایجاد اهداف و فرآیندهای زیست محیطی لازم برای ارائه نتایج مطابق با خط مشی زیست محیطی سازمان.
  • انجام دهید (Do): فرآیندها را طبق برنامه ریزی انجام دهید.
  • بررسی (Check): نظارت و اندازه گیری فرآیندها در برابر سیاست زیست محیطی، از جمله تعهدات، اهداف زیست محیطی و معیارهای عملیاتی، و گزارش نتایج.
  • عمل (Act): اقداماتی برای بهبود مستمر انجام دهید.

شکل 1 نشان می دهد که چگونه چارچوب معرفی شده در این استاندارد بین المللی می تواند در یک مدل PDCA ادغام شود، که می تواند به کاربران جدید و موجود کمک کند تا اهمیت رویکرد سیستمی را درک کنند.

مدل-Plan-Do-Check-Act

0.5 محتویات این استاندارد بین المللی

این استاندارد بین المللی با الزامات ISO برای استانداردهای سیستم مدیریت مطابقت دارد. این الزامات شامل یک ساختار سطح بالا، متن اصلی یکسان، و اصطلاحات رایج با تعاریف اصلی است که برای استفاده کاربرانی که چندین سیستم مدیریت ISO را پیاده‌ سازی می‌کنند، طراحی شده است.

استاندارد ایزو 14001 الزامات خاص سایر سیستم ‌های مدیریتی، مانند سیستم ‌های کیفیت، ایمنی و بهداشت شغلی، انرژی یا مدیریت مالی را شامل نمی‌شود. با این حال، این استاندارد بین المللی یک سازمان را قادر می سازد تا از یک رویکرد مشترک و تفکر مبتنی بر ریسک برای یکپارچه سازی سیستم مدیریت زیست محیطی خود با الزامات سایر سیستم های مدیریتی استفاده کند.

متن فارسی استاندارد ایزو 14001 شامل الزامات مورد استفاده برای ارزیابی انطباق است. سازمانی که می‌خواهد مطابقت خود را با این استاندارد بین‌المللی نشان دهد، می‌تواند این کار را با موارد زیر انجام دهد:

  • خود تعیین و اعلامیه، یا؛
  • به دنبال تایید انطباق آن توسط طرف های ذینفع در سازمان، مانند مشتریان، یا؛
  • به دنبال تایید خود اعلامی توسط یک حزب خارج از سازمان، یا؛
  • به دنبال اخذ گواهینامه ایزو 14001 ثبت سیستم مدیریت زیست محیطی خود توسط یک سازمان خارجی.

پیوست A اطلاعات توضیحی را برای جلوگیری از تفسیر نادرست الزامات این استاندارد بین المللی ارائه می دهد. پیوست B مطابقت فنی گسترده بین ویرایش قبلی این استاندارد بین المللی و این ویرایش را نشان می دهد. راهنمای پیاده سازی سیستم های مدیریت زیست محیطی در ISO 14004 گنجانده شده است.

در این استاندارد بین المللی، از اشکال کلامی زیر استفاده می شود:

  • “باید” یک نیاز را نشان می دهد.
  • “باید” یک توصیه را نشان می دهد.
  • “ممکن” است نشان دهنده یک مجوز است.
  • “می توان” یک امکان یا یک قابلیت را نشان می دهد.

اطلاعات علامت گذاری شده به عنوان “NOTE” برای کمک به درک یا استفاده از سند در نظر گرفته شده است. “یادداشت های ورودی” مورد استفاده در بند 3 اطلاعات اضافی را ارائه می دهد که مکمل داده های اصطلاحی است و می تواند حاوی مقررات مربوط به استفاده از یک اصطلاح باشد.

اصطلاحات و تعاریف مندرج در بند 3 به ترتیب مفهومی و با نمایه حروف الفبا در انتهای سند تنظیم شده است.

اخذ-گواهینامه-ایزو-14001

متن فارسی استاندارد ایزو 14001، دامنه:

استاندارد ایزو 14001 الزامات یک سیستم مدیریت زیست محیطی را مشخص می کند که یک سازمان می تواند از آن برای بهبود عملکرد زیست محیطی خود استفاده کند. این استاندارد بین المللی برای استفاده توسط سازمانی در نظر گرفته شده است که به دنبال مدیریت مسئولیت های زیست محیطی خود به شیوه ای سیستماتیک است که به ستون زیست محیطی پایداری کمک می کند.

این استاندارد بین المللی به سازمان کمک می کند تا به نتایج مورد نظر سیستم مدیریت زیست محیطی خود دست یابد، که برای محیط زیست، خود سازمان و طرف های ذینفع ارزش ایجاد می کند. مطابق با خط مشی زیست محیطی سازمان، نتایج مورد نظر یک سیستم مدیریت زیست محیطی عبارتند از:

  • افزایش عملکرد محیطی.
  • انجام تعهدات انطباق.
  • دستیابی به اهداف زیست محیطی.

متن فارسی استاندارد ایزو 14001 برای هر سازمانی، صرف‌نظر از اندازه، نوع و ماهیت، قابل اجرا است و در جنبه‌ های زیست ‌محیطی فعالیت‌ ها، محصولات و خدمات آن که سازمان تشخیص می‌دهد می‌تواند با در نظر گرفتن چشم‌انداز چرخه عمر آن را کنترل یا تحت تأثیر قرار دهد، اعمال می‌شود. این استاندارد بین المللی معیارهای عملکرد زیست محیطی خاصی را بیان نمی کند.

متن فارسی استاندارد ایزو 14001 می تواند به طور کامل یا جزئی برای بهبود سیستماتیک مدیریت زیست محیطی مورد استفاده قرار گیرد. با این حال، ادعای انطباق با این استاندارد بین المللی قابل قبول نیست مگر اینکه تمام الزامات آن در سیستم مدیریت محیطی سازمان گنجانده شده و بدون استثنا برآورده شود.

هیچ مرجع هنجاری برای استاندارد سیستم مدیریت محیط زیست (ISO 14001:2015″ در بند دوم متن فارسی استاندارد ایزو 14001 تعریف نشده است. بنابراین برای استقرار الزامات این استاندارد هیچ مرجع هنجاری وجود ندارد.

تمدید-ایزو

متن فارسی استاندارد ایزو 14001، بند 3 – اصطلاحات و تعاریف:

برای اهداف سند استاندارد ایزو 14001، اصطلاحات و تعاریف زیر اعمال می شود.

3.1 اصطلاحات مربوط به سازمان و رهبری

3.1.1 سیستم مدیریت

مجموعه ای از عناصر مرتبط یا متقابل یک سازمان (3.1.4) برای ایجاد خط مشی ها و اهداف (3.2.5) و فرآیندها (3.3.5) برای دستیابی به آن اهداف.

تبصره 1 ورودی: یک سیستم مدیریت می تواند به یک رشته یا چندین رشته (به عنوان مثال کیفیت، محیط زیست، بهداشت و ایمنی شغلی، انرژی، مدیریت مالی) اشاره کند.

تبصره 2 ورودی: عناصر سیستم شامل ساختار سازمان، نقش ها و مسئولیت ها، برنامه ریزی و عملیات، ارزیابی عملکرد و بهبود است.

تبصره 3 ورودی: دامنه یک سیستم مدیریتی می تواند شامل کل سازمان، وظایف مشخص و مشخص سازمان، بخش های مشخص و مشخص سازمان یا یک یا چند وظیفه در یک گروه از سازمان ها باشد.

3.1.2 سیستم مدیریت زیست محیطی

بخشی از سیستم مدیریت (3.1.1) مورد استفاده برای مدیریت جنبه های زیست محیطی (3.2.2)، انجام تعهدات انطباق (3.2.9)، و پرداختن به خطرات و فرصت ها (3.2.11).

3.1.3 سیاست زیست محیطی

اهداف و جهت یک سازمان (3.1.4) مربوط به عملکرد محیطی (3.4.11)، همانطور که به طور رسمی توسط مدیریت ارشد آن بیان شده است (3.1.5).

3.1.4 سازمان

فرد یا گروهی از افراد که وظایف خاص خود را با مسئولیت ها، اختیارات و روابط برای دستیابی به اهداف خود دارند (3.2.5).

تبصره 1 ورودی: مفهوم سازمان شامل تاجر انحصاری، شرکت، شرکت سهامی، بنگاه، مؤسسه، مرجع، مشارکت، خیریه یا مؤسسه یا قسمتی یا ترکیبی از آنها اعم از سهامی خاص یا غیر دولتی است.

3.1.5 مدیریت عالی

شخص یا گروهی از افراد که یک سازمان (3.1.4) را در بالاترین سطح هدایت و کنترل می کنند.

تبصره 1 ورودی: مدیریت عالی قدرت تفویض اختیار و تأمین منابع در سازمان را دارد.

تبصره 2 ورودی: اگر دامنه سیستم مدیریت (3.1.1) تنها بخشی از یک سازمان را در بر گیرد، مدیریت عالی به کسانی اطلاق می شود که آن قسمت از سازمان را هدایت و کنترل می کنند.

3.1.6 شخص ذینفع

شخص یا سازمانی (3.1.4) که می تواند بر یک تصمیم یا فعالیت تأثیر بگذارد، تحت تأثیر قرار گیرد یا خود را تحت تأثیر قرار دهد.

مثال: مشتریان، جوامع، تامین کنندگان، تنظیم کننده ها، سازمان های غیر دولتی، سرمایه گذاران و کارمندان.

تبصره 1 ورودی: «خود را متأثر دانستن» به معنای این است که این تصور به سازمان اعلام شده است.

3.2 اصطلاحات مربوط به برنامه ریزی

محیط 3.2.1

محیطی که یک سازمان (3.1.4) در آن فعالیت می کند، از جمله هوا، آب، زمین، منابع طبیعی، گیاهان، جانوران، انسان ها و روابط متقابل آنها.

تبصره 1 ورودی: محیط اطراف می تواند از درون سازمان تا سیستم محلی، منطقه ای و جهانی گسترش یابد.

تبصره 2 ورودی: محیط اطراف را می توان از نظر تنوع زیستی، اکوسیستم، آب و هوا یا سایر ویژگی ها توصیف کرد.

3.2.2 جنبه زیست محیطی

عنصری از (3.1.4) فعالیت ها یا محصولات یا خدمات یک سازمان که با محیط تعامل دارد یا می تواند با محیط تعامل داشته باشد (3.2.1).

تبصره 1 ورودی: یک جنبه زیست محیطی می تواند (یک) تأثیر(های) زیست محیطی ایجاد کند (3.2.4). یک جنبه زیست محیطی مهم جنبه ای است که دارای یا می تواند یک یا چند اثر زیست محیطی مهم داشته باشد.

تبصره 2 ورودی: جنبه های مهم زیست محیطی توسط سازمان با اعمال یک یا چند معیار تعیین می شود.

3.2.3 شرایط محیطی

حالت یا ویژگی محیط (3.2.1) همانطور که در یک نقطه زمانی مشخص تعیین می شود.

3.2.4 اثرات زیست محیطی

تغییر در محیط (3.2.1)، خواه نامطلوب یا سودمند، به طور کامل یا جزئی ناشی از (3.1.4) جنبه های محیطی سازمان (3.2.2).

هدف 3.2.5

نتیجه حاصل شود.

نکته 1 ورودی: یک هدف می تواند استراتژیک، تاکتیکی یا عملیاتی باشد.

تبصره 2 ورودی: اهداف می توانند به رشته های مختلف (مانند اهداف مالی، بهداشت و ایمنی و محیط زیست) مرتبط باشند و در سطوح مختلف (مانند استراتژیک، کل سازمان، پروژه، محصول، خدمات و فرآیند) اعمال شوند (3.3.5).

نکته 3 ورودی: هدف را می توان به روش های دیگری بیان کرد، به عنوان مثال. به عنوان یک نتیجه مورد نظر، یک هدف، یک معیار عملیاتی، به عنوان یک هدف محیطی (3.2.6)، یا با استفاده از کلمات دیگر با معنای مشابه (مانند هدف، هدف، یا هدف).

3.2.6 هدف زیست محیطی

هدف (3.2.5) تعیین شده توسط سازمان (3.1.4) مطابق با خط مشی زیست محیطی آن (3.1.3).

3.2.7 جلوگیری از آلودگی

استفاده از فرآیندها (3.3.5)، شیوه ها، تکنیک ها، مواد، محصولات، خدمات یا انرژی برای جلوگیری، کاهش یا کنترل (به طور جداگانه یا ترکیبی) از ایجاد، انتشار یا تخلیه هر نوع آلاینده یا زباله، به منظور کاهش اثرات نامطلوب زیست محیطی (3.2.4).

تبصره 1 ورودی: پیشگیری از آلودگی می تواند شامل کاهش یا حذف منبع باشد. تغییرات فرآیند، محصول یا خدمات؛ استفاده کارآمد از منابع؛ جایگزینی مواد و انرژی؛ استفاده مجدد بهبود؛ بازیافت، احیاء؛ یا درمان.

3.2.8 مورد نیاز

نیاز یا انتظاری که بیان می شود، عموماً ضمنی یا واجب.

تبصره 1 ورودی: «به طور کلی ضمنی» به این معناست که برای سازمان (3.1.4) و اشخاص ذینفع (3.1.6) مرسوم یا متداول است که نیاز یا انتظار مورد بررسی مستتر باشد.

تبصره 2 ورودی: یک الزام مشخص شده آن چیزی است که مثلاً در اطلاعات مستند (3.3.2) ذکر شده باشد.

تبصره 3 ورود: الزامات غیر از الزامات قانونی زمانی الزامی می شود که سازمان تصمیم به رعایت آنها داشته باشد.

3.2.9 تعهدات رعایت (اصطلاح ترجیحی)

الزامات قانونی و سایر الزامات (اصطلاح پذیرفته شده).

الزامات قانونی (3.2.8) که یک سازمان (3.1.4) باید از آنها پیروی کند و سایر الزاماتی که یک سازمان باید یا انتخاب می کند که از آنها پیروی کند.

تبصره 1 ورودی: تعهدات رعایت مربوط به سیستم مدیریت زیست محیطی (3-1-2) می باشد.

تبصره 2 ورودی: تعهدات رعایت می تواند ناشی از الزامات اجباری مانند قوانین و مقررات قابل اجرا یا تعهدات داوطلبانه مانند استانداردهای سازمانی و صنعتی، روابط قراردادی، آیین نامه های عملکرد و توافقات با گروه های اجتماعی یا سازمان های غیردولتی باشد.

3.2.10 خطر

اثر عدم قطعیت.

نکته 1 ورودی: یک اثر انحراف از انتظار – مثبت یا منفی است.

تبصره 2 ورودی: عدم قطعیت عبارت است از وضعیت، حتی جزئی، کمبود اطلاعات مربوط به، درک یا آگاهی از یک رویداد، پیامد یا احتمال آن.

نکته 3 ورودی: ریسک اغلب با ارجاع به “رویدادهای” بالقوه (همانطور که در راهنمای ISO 73:2009، 3.5.1.3 تعریف شده) و “پیامدها” (همانطور که در راهنمای ISO 73:2009، 3.6.1.3 تعریف شده) مشخص می شود، یا ترکیبی از اینها.

نکته 4 ورودی: ریسک اغلب به صورت ترکیبی از پیامدهای یک رویداد (شامل تغییرات در شرایط) و “احتمال” مرتبط (همانطور که در راهنمای ISO 73:2009، 3.6.1.1 تعریف شده است) وقوع بیان می شود.

3.2.11 خطرات و فرصت ها

اثرات نامطلوب بالقوه (تهدیدها) و اثرات سودمند بالقوه (فرصت ها).

3.3 شرایط مربوط به پشتیبانی و عملیات

3.3.1 شایستگی

توانایی به کارگیری دانش و مهارت برای دستیابی به نتایج مورد نظر.

3.3.2 اطلاعات مستند

اطلاعات مورد نیاز برای کنترل و نگهداری توسط یک سازمان (3.1.4) و رسانه ای که در آن موجود است.

نکته 1 ورودی: اطلاعات مستند می تواند در هر قالب و رسانه ای و از هر منبعی باشد.

تبصره 2 ورودی: اطلاعات مستند می تواند به موارد زیر اشاره داشته باشد: – سیستم مدیریت زیست محیطی (3.1.2)، از جمله فرآیندهای مرتبط (3.3.5). – اطلاعات ایجاد شده به منظور فعالیت سازمان (که می توان به عنوان اسناد اشاره کرد). – شواهدی از نتایج به دست آمده (می توان به عنوان رکورد اشاره کرد).

3.3.3 چرخه زندگی

مراحل متوالی و به هم پیوسته یک سیستم محصول (یا خدمات)، از اکتساب یا تولید مواد خام از منابع طبیعی تا دفع نهایی.

تبصره 1 ورودی: مراحل چرخه عمر شامل تهیه مواد اولیه، طراحی، تولید، تحویل حمل و نقل، استفاده، تصفیه پایان عمر و دفع نهایی است.

3.3.4 برون سپاری (فعل)

ترتیبی اتخاذ کنید که در آن یک سازمان خارجی (3.1.4) بخشی از عملکرد یا فرآیند یک سازمان را انجام دهد (3.3.5).

تبصره 1 ورودی: یک سازمان خارجی خارج از محدوده سیستم مدیریت (3.1.1) است، اگرچه عملکرد یا فرآیند برون سپاری شده در محدوده آن است.

فرآیند 3.3.5

مجموعه ای از فعالیت های مرتبط یا متقابل که ورودی ها را به خروجی تبدیل می کند.

نکته 1 ورودی: یک فرآیند می تواند مستند باشد یا نباشد.

3.4 اصطلاحات مربوط به ارزیابی و بهبود عملکرد

3.4.1 ممیزی

فرآیند سیستماتیک، مستقل و مستند (3-3-5) برای به دست آوردن شواهد حسابرسی و ارزیابی عینی آن برای تعیین میزان برآورده شدن معیارهای حسابرسی.

تبصره 1 ورودی: حسابرسی داخلی توسط خود سازمان (3-1-4) یا توسط یک طرف خارجی به نمایندگی از آن انجام می شود.

تبصره 2 ورودی: حسابرسی می تواند ممیزی ترکیبی (ترکیب دو یا چند رشته) باشد.

تبصره 3 ورودی: استقلال را می توان با رهایی از مسئولیت فعالیت در حال حسابرسی یا عاری از تعصب و تضاد منافع نشان داد.

تبصره 4 ورودی: «شواهد حسابرسی» شامل سوابق، اظهارات واقعی یا سایر اطلاعاتی است که با معیارهای حسابرسی مرتبط و قابل تأیید است. و “معیارهای حسابرسی” مجموعه ای از خط مشی ها، رویه ها یا الزامات (3.2.8) است که به عنوان مرجعی که شواهد حسابرسی با آن مقایسه می شود، همانطور که در ISO تعریف شده است، استفاده می شود.

3.4.2 مطابقت

انجام یک نیاز (3.2.8).

3.4.3 عدم انطباق

عدم انجام یک الزام (3.2.8).

تبصره 1 ورودی: عدم انطباق به الزامات این استاندارد بین المللی و الزامات اضافی سیستم مدیریت زیست محیطی (3.1.2) مربوط می شود که یک سازمان (3.1.4) برای خود تعیین می کند.

3.4.4 اقدام اصلاحی

اقدام برای از بین بردن علت عدم انطباق (3.4.3) و جلوگیری از عود.

نکته 1 ورودی: ممکن است بیش از یک دلیل برای عدم انطباق وجود داشته باشد.

3.4.5 بهبود مستمر

فعالیت های مکرر برای افزایش عملکرد (3.4.10).

یادداشت 1 ورودی: افزایش عملکرد مربوط به استفاده از سیستم مدیریت زیست محیطی (3.1.2) برای ارتقای عملکرد زیست محیطی (3.4.11) مطابق با خط مشی زیست محیطی (3.1.4) سازمان (3.1.3) است.

تبصره 2 ورودی: لزومی ندارد که فعالیت در همه مناطق به طور همزمان یا بدون وقفه انجام شود.

3.4.6 اثربخشی

تا چه حد فعالیت های برنامه ریزی شده محقق می شود و نتایج برنامه ریزی شده به دست می آید.

نشانگر 3.4.7

نمایش قابل اندازه گیری از وضعیت یا وضعیت عملیات، مدیریت یا شرایط.

3.4.8 نظارت

تعیین وضعیت یک سیستم، یک فرآیند (3.3.5) یا یک فعالیت.

نکته 1 ورودی: برای تعیین وضعیت ممکن است نیاز به بررسی، نظارت یا مشاهده انتقادی باشد.

3.4.9 اندازه گیری

فرآیند (3.3.5) برای تعیین یک مقدار.

عملکرد 3.4.10

نتیجه قابل اندازه گیری.

نکته 1 ورودی: عملکرد می تواند به یافته های کمی یا کیفی مربوط باشد.

تبصره 2 ورودی: عملکرد می تواند مربوط به مدیریت فعالیت ها، فرآیندها (3.3.5)، محصولات (از جمله خدمات)، سیستم ها یا سازمان ها (3.1.4) باشد.

3.4.11 عملکرد زیست محیطی

عملکرد (3.4.10) مربوط به مدیریت جنبه های زیست محیطی (3.2.2).

نکته 1 ورودی: برای یک سیستم مدیریت زیست محیطی (3.1.2)، نتایج را می توان بر اساس سیاست (3.1.4) محیط زیست سازمان (3.1.3)، اهداف زیست محیطی (3.2.6) یا سایر معیارها، با استفاده از شاخص‌ها اندازه‌گیری کرد. 3.4.7).

4 دیدگاه دربارهٔ «متن فارسی استاندارد ایزو 14001»

    1. سلام روز بخیر
      برای اخذ گواهینامه ایزو 14001 معتبر نیاز به پیاده سازی الزامات استاندارد ایزو 9001 (سیستم مدیریت کیفیت) نیست ولی پیشنهاد می شود الزامات این دو استاندارد همزمان با هم در سازمان اجرا شوند. پیشنهاد می شود برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اخذ گواهی iso 14001:2015 و مراحل پیاده سازی اینجا کلیک نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button